ΞΕΠΛΥΜΑ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Από τον Ιάκωβο Γκούμα

Δ/νοντα Σύμβουλο

CompuTax Α.Ε.

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ΑΑΔΕ

… ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΜΕΣΙΤΕΣ – ΕΜΠΟΡΟΥΣ

Η ΑΑΔΕ αγριεύει και ετοιμάζει εντατικό κυνήγι όσων εμπλέκονται στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει, ότι οι εξυπνάδες και οι μαγκιές του παρελθόντος, που όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε καλά, δεν είναι μόνο παράνομες και ανήθικες – γιατί πάντα ήταν – αλλά είναι πλέον και εξαιρετικά επικίνδυνες, αφού όπως φαίνεται, υπάρχει η πολιτική βούληση ο νόμος να εφαρμοστεί και όσοι τον παραβαίνουν επιτέλους να υποστούν τις συνέπειες.

Στο διά ταύτα, ο κος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5/11/2018, παρουσίασε ολόκληρη τη λίστα με τις ύποπτες πρακτικές, όπως τις έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ και που σημαίνουν «κόκκινο συναγερμό» στους φορείς και στις αρχές που εμπλέκονται στον αγώνα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, επεσήμανε μάλιστα ότι σύντομα θα αρχίσουν εξονυχιστικοί έλεγχοι και επιβολή κυρώσεων στους επαγγελματίες (λογιστές, μεσίτες ακινήτων, εμπόρους κ.ά.) που θα πέσουν στα «δίχτυα» των ελεγκτών και οι οποίοι εντός διμήνου από τη θέση σε ισχύ των νέων διατάξεων, δεν έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες από τις συνηθέστερες πρακτικές που έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:

  • Χρησιμοποιείται προσωπικός λογαριασμός του ιδιοκτήτη ή του υπαλλήλου εταιρείας, αντί του εταιρικού λογαριασμού, για τη διενέργεια συναλλαγών της εταιρείας, με σκοπό την απόκρυψη πωλήσεων ή άλλων εταιρικών γεγονότων.
  • Δικηγόρος φέρεται να χρησιμοποιεί προσωπικούς του λογαριασμούς για συναλλαγές φυσικών ή νομικών προσώπων που εκπροσωπεί.
  • Από τα στοιχεία του ακινήτου που αναφέρονται στο συμβόλαιο μεταβίβασης, προκύπτει ότι το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα του πωλητή πολύ πρόσφατα (διαδοχικές αγοραπωλησίες ακινήτων).

Όπως είναι σαφές από τα παραπάνω, εμπλέκονται πλέον άμεσα και με ποινικές κυρώσεις, όχι μόνο όσοι ασκούν την παράνομη δραστηριότητα, αλλά και όσοι εκ της θέσεώς τους, τη γνωρίζουν και δεν μιλούν… Πρώτοι σε αυτή τη λίστα είναι οι Λογιστές και οι Δικηγόροι, ενώ ακολουθούν οι Μεσίτες και οι έμποροι κυρίως αντικειμένων μεγάλης αξίας και έργων τέχνης…

Όλα τα ανωτέρω, πρόκειται να ψηφιστούν με τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που θα επιβάλλονται και για τις οποίες θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά όταν θα έχουμε το ψηφισμένο κείμενο.

 Κι επειδή για χρόνια γινόμαστε κακοί με τους πελάτες μας, αλλά και επειδή επίσης για χρόνια βαρεθήκαμε και κουραστήκαμε να ακούμε για τις «λύσεις» που δίνουν οι άλλοι συνάδελφοι σε φίλους και γνωστούς των πελατών μας κι εμείς δεν είμαστε αρκετά «μάγκες» για να τις προτείνουμε στους δικούς μας πελάτες, αλλά αντίθετα τους «παιδεύουμε» με τη νομιμότητα και τέλος επειδή μέχρι σήμερα πολλές από τις «μαγκιές», ενώ ήταν εξόφθαλμες, παρέμεναν ατιμώρητες κι έκαναν τους παρανομούντες πραγματικούς «μάγκες» και τους σύννομους να φαίνονται πραγματικά «ηλίθιοι», αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τον τρόπο που επιλέξαμε εδώ και 33 χρόνια να υποστηρίζουμε τους πελάτες μας και ευχόμαστε από καρδιάς, καλή επιτυχία στο έργο της ΑΑΔΕ.

Όσο για τους επιχειρηματίες, το νου σας! Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αυτό που υπάρχει είναι επαγγελματισμός, συνέπεια και σωστή πληροφόρηση.

Όλα τα άλλα είναι… too good to be true!