ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Από τον Αλέξανδρο Γκούμα

Υπεύθυνο Υποστήριξης Υπηρεσιών της CompuTax

Βραχυχρόνιες μισθώσεις φορολογία

Η βραχυχρόνια μίσθωση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, με τους πολίτες από τη μία πλευρά να έχουν την δυνατότητα να αποκτούν ένα επιπλέον εισόδημα και από την άλλη πλευρά το κράτος, να προσπαθεί να τους ελέγξει και να τους οδηγήσει, στη φορολόγηση των συγκεκριμένων εισοδημάτων, βάζοντας αυστηρές διαδικασίες και σύγχρονα μοντέλα ελέγχων.

Η φορολογία των εισοδημάτων από ακίνητα, με 15% είναι ιδιαίτερα προνομιακή, αλλά χρειάζεται προσοχή διότι πάνω από τα 12.000 η φορολογία εκτοξεύεται στο 35%.

Η περιβόητη πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, άνοιξε με καθυστέρηση κάποιων μηνών, βάζοντας στη διαδικασία όλους τους διαχειριστές των ακινήτων από την συγκεκριμένη “δραστηριότητα”,  να αποκτήσουν ΑΜΑ (Αριθμό Μητρώου Ακινήτων) και στη συνέχεια να δηλώσουν συγκεντρωτικά μέχρι και 30/11 όλα τα εισοδήματα που απέκτησαν από 1/1/2018 έως και 31/10/2018.

Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, ήταν αρκετά και για αυτό το λόγο ζητήθηκε να δοθεί δεύτερη παράταση για την συγκεντρωτική δήλωση των εισοδημάτων, αλλά προς μεγάλη μας έκπληξη η παράταση δεν δόθηκε, όσοι πρόλαβαν να δηλώσουν τα εισοδήματα, πρόλαβαν, περνώντας μας έτσι το μήνυμα ότι οι διαδικασίες και οι προθεσμίες  στην συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν είναι κάτι απλό και μία γενικότερη εικόνα ότι η αντιμετώπιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα είναι τουλάχιστον αυστηρή.

Από 1/11/2018 και μετά οι δηλώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων, πραγματοποιούνται μία – μία και όχι συγκεντρωτικά, με προθεσμία υποβολής μέχρι και τις 20 του επόμενου μήνα, από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή. Καθόλου εύκολη διαδικασία, αφού ο διαχειριστής πρέπει να οργανωθεί ώστε να μαζεύει όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τον “πελάτη”  και να δηλώνει την μίσθωση εμπρόθεσμα.

Η αλήθεια είναι, ότι εν έτη 2019, το κράτος προσπαθεί- με αργούς ρυθμούς βέβαια, αλλά προσπαθεί-  να εξελίξει και να εκσυγχρονίσει τις  ελεγκτικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχει υιοθετήσει το πορτογαλικό μοντέλο για τους ελέγχους των μισθώσεων τύπου AirBnb, με το οποίο μπορεί ηλεκτρονικά και αυτόματα, αξιοποιώντας το εργαλείο “search robot ”, να εντοπίζει τους διαχειριστές ή ιδιοκτήτες που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο ακινήτων.

Είναι ήδη γνωστό, ότι η ΑΑΔΕ έχει εικόνα των τραπεζικών λογαριασμών όλων των πολιτών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να εντοπίσει εμβάσματα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως και να διασταυρώσει και τυχόν διαφορές των καταθέσεων με το εισόδημα που δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση, για αυτούς που.. “ξέχασαν” να δηλώσουν ολόκληρα τα ποσά που εισέπραξαν. Θεωρείστε δεδομένο ότι με την εκκίνηση του περιουσιολογίου, ο έλεγχος θα είναι ετήσιος και αυτόματος.

Γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί, τουλάχιστον στα βασικά και να συμφωνεί ο τραπεζικός σας λογαριασμός με τα ποσά που δηλώνετε και στη συνέχεια φορολογήστε.