Start Up VS Καινοτομίας: Ποια επιλογή θα βοηθήσει την ανάκαμψη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Από τον Ιάκωβο Γκούμα

Διευθύνοντα Σύμβουλο της CompuTax Α.Ε.

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το site News 247

Start Up και Καινοτομία

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το μέλλον της Ελλάδας μας. Το Οικονομικό της μέλλον δηλαδή. Από παντού λοιπόν ακούς για Start Up Επιχειρήσεις που θα δώσουν ώθηση, θα δώσουν θέσεις εργασίας, θα κάνουν εξαγωγές, θα ανακαλύψουν νέες ιδέες, θα είναι εξωστρεφείς και άλλα πολλά…

 

Υπάρχουν και χορηγούμενες διαφημίσεις που «μυρίστηκαν» αίμα και προσπαθούν με ψέματα να εμφανίσουν μια εικόνα των Υπερσυμβούλων. Οι νέοι Επιχειρηματίες ειδικά οι Έλληνες , είναι εύκολα θύματα . Στερούνται εμπειρίας και βιωμάτων, με αποτέλεσμα να «χάβουν» πολύ εύκολα τους ειδικούς που τους συστήνουν άλλους ειδικούς. Φυσικά η αγορά πάντα ζούσε από τις Επιχειρήσεις που άνοιγαν και έκλειναν εντός έτους…

 

Οι αποτυχημένες Start Up ζούσαν την αγορά και θα συνεχίσουν να τη ζουν όσο ανοίγουν ανεξέλεγκτες, χωρίς Σχέδιο, Έρευνα, προϋπολογισμό, Φιλοσοφία, Ιδέα, Ανάλυση του ανταγωνισμού, Όνειρα, Τρέλα και πάνω απ’ όλα Αγάπη για αυτό που θα «γεννηθεί». Αυτό είναι η αλήθεια της πραγματικής αγοράς, της «Ζούγκλας» που καλείται να ζήσει η να «πεθάνει» η Start Up επιχείρηση στον δικό μας χώρο, τον χώρο των Μικρομεσαίων.

 

Δεν απαξιώνω ούτε την προσπάθεια, ούτε τα όνειρα νέων ανθρώπων. Το αντίθετο μάλιστα. Να βοηθήσω προσπαθώ και μάλιστα επί της ουσίας.

Αλλά η αλήθεια είναι Ωμή και πιθανά δυσάρεστη …

Τώρα, λοιπόν, τι θα γίνει χωρίς την προοπτική των Start Up;

Θα καταστραφούμε;;

Προφανώς και Όχι… Στην Ελεύθερη Οικονομία όπως και στη Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

 

Ας δούμε λοιπόν την Επιχείρησή μας, ανεξάρτητα με το τι παράγει, με φρέσκια ματιά, με τα εργαλεία και το περιβάλλον της εποχής, με τα μάτια ενός νέου Ανθρώπου. Αν είμαστε αρκετά θαρραλέοι, θα πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Θα καταλάβουμε αν αυτό που κάνουμε σήμερα , υπάρχει λόγος να το κάνουμε και αύριο. Αν η ανάγκη του χτες θα είναι και ανάγκη του Αύριο.

Αν όχι, ας αποχωρήσουμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον κόπο μας.

Αν ναι, τότε θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο θαρραλέοι διότι θα πρέπει να γίνουμε «άλλοι».

Να καινοτομήσουμε. Να δούμε το έργο αλλιώς. Να αλλάξουμε τον τρόπο που παρέχουμε την Υπηρεσία ή παράγουμε το Προϊόν. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει και άλλος τρόπος για την παραγωγή του προϊόντος μας, ή την παροχή της Υπηρεσίας, Ναι, δεν θα είναι βολικός, στην αρχή τουλάχιστον, αλλά πρέπει να τολμήσουμε.

Να γίνουμε εξωστρεφείς και φυσικά να έχουμε ανοικτά μάτια, αυτιά και μυαλό.

Θα μου πείτε τώρα, «παλιός Γάιδαρος, καινούργια περπατησιά» γίνεται;

Να γίνει λοιπόν, είναι η απάντηση και μάλιστα γρήγορα.

Εκμεταλλευτείτε την «σοφία» σας, την εμπειρία και τα βιώματά σας, τη γνώση από τα λάθη που έχετε πληρώσει με αίμα, χαμηλώστε το Εγώ σας, δώστε χώρο στα νέα μυαλά που είναι ή μπορούν να είναι δίπλα σας και οδηγείστε τις ιδέες τους. Τα αποτελέσματα, αν δώσετε τον απαραίτητο χρόνο θα σας εντυπωσιάσουν.

Προσωπικά λοιπόν, θεωρώ ότι η βιώσιμη, υγιής σημερινή Επιχείρηση, ακόμα και αν χρωστάει, καινοτομώντας και βλέποντας το «έργο» αλλιώς, είναι αυτή που θα βοηθήσει την Ελληνική Οικονομία στην προσπάθεια Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης.