“Μαζί το Σαββατοκύριακο”, με τον Ιάκωβο Γκούμα

Στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης “Μαζί το Σαββατοκύριακο”, την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ιάκωβος Γκούμας, αναφέρθηκε καταρχήν στη νέα Ρύθμιση των 120 Δόσεων διευκρινίζοντας ότι όσοι είναι ήδη ενταγμένοι στην παλιά ρύθμιση των 100 δόσεων, δεν μπορούν να ενταχθούν στη νέα.

Επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη βιωσιμότητα της ρύθμισης των 120, που προκύπτει από το γεγονός ότι  η ρύθμιση χάνεται, όχι μόνο αν δεν εξυπηρετηθούν 2 δόσεις της, αλλά και αν υπάρξει αποτυχία να εξυπηρετηθεί έστω και μία δόση από τις τρέχουσες ρυθμισμένες οφειλές σε 12 δόσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, το σημείο αυτό να επανεξεταστεί, ακόμη και με τη λογική που εφαρμοζόταν έως και σήμερα.

Ως προς την καταληκτική ημερομηνία για ένταξη στη ρύθμιση, σήμερα είναι η 30/9 και ελπίζουμε ότι θα παραταθεί, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα.

Αναφορικά, ωστόσο, με τη Ρύθμιση των οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία, στο Νομοσχέδιοο που κατατέθηκε για διαβούλευση αναφέρεται ότι η Ρύθμιση των οφειλών θα παραταθεί έως και την 31/12/19. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να διεκρινιστεί ότι η παράταση αυτή αφορά τους οφειλέτες που έχουν ήδη κάνει τον επαναϋπολογισμό των οφειλών τους και αφορά μόνο στη ρύθμιση των οφειλών που προέκυψαν. Η καταληκτική ημερομηνία, παρόλα αυτά, για τον επαναϋπολογισμό παραμένει η 30/9/19. Επομένως όσοι ενδιαφέρονται, πρέπει να σπεύσουν.

Η μεγάλη αλλαγή της Ρύθμισης των 120, είναι ότι ρυθμίζονται οφειλές προηγούμενων ετών, όποτε και αν βεβαιώθηκαν.

Αναφορικά τώρα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έχει σημασία να δούμε στην πράξη τόσο την εφαρμογή τους, όσο και το χρόνο αυτής. Για παράδειγμα, όσον αφορά στη μείωση της φορολογίας, το 28% που εξαγγέλθηκε ότι θα γίνει 24%, έχει σημασία αν θα γίνει από φέτος ή από του χρόνου, κάτι που δεν έχει αποσαφηνιστεί. Το ίδιο ισχύει και για τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, από το 10% στο 5%.

Εξαιρετικά βοηθητικό είναι σίγουρα το μέτρο που αφορά στη μείωση της φορολογίας των πρώτων 10.000 Ευρώ των επιτηδευματιών, που από 22% θα γίνει 9%. Επίσης είναι πολύ σημαντική η δυνατότητα να δίνεται αμοιβή των εργαζομένων σε είδος, όπως και η αύξηση του ποσοστού στις αποσβέσεις, που θα αποτελέσει κίνητρο επενδύσεων.

Όλα όμως, πρέπει να τα δούμε να εφαρμόζονται.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της εκπομπής, εδώ:

Η COMPUTAX ΣΤΗΝ TV