Προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ & επιστροφές φόρων

Με «όχημα» τα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA, η ΑΑΔΕ προχωρά στο σχέδιο των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ και φορολογικών εντύπων για πάνω από 1,2 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ανοίγοντας το δρόμο για επιστροφές φόρων με διαδικασίες fast track και ταυτόχρονα κλείνοντας «παράθυρα» στη φοροδιαφυγή. Σε χρόνο παράλληλο σχεδιάζεται και το ψηφιακό δελτίο αποστολής που θα παρακολουθεί τη διακίνηση αγαθών στην αγορά σε όλα τα στάδια.

Τις νέες παρεμβάσεις προανήγγειλε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Στρατηγικής Τεχνολογιών Πληροφορικής Ρένος Καραστάθης μιλώντας στο 2ο Law Forum Taxation. Όπως είπε ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει την άμεση εφαρμογή των προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ, του εντύπου Ε3 και του εντύπου Ν για τη φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων. Σε επόμενη φάση θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό δελτίο αποστολής, δηλαδή η ηλεκτρονική διακίνηση και παρακολούθηση αγαθών, καθώς και οι διαδικασίες διαχείρισης εγγράφων μεταφοράς.

Η προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ και των εντύπων Ε3 και Ν για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες θα γίνεται με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA στην οποία διαβιβάζονται τα δεδομένα για τις συναλλαγές. Οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ δεν θα είναι «κλειδωμένες» καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα παρεμβάσεων από τις επιχειρήσεις εφόσον δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχουν αποτυπωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Καραστάθη με βάση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και τα φορολογικά έντυπα οι φορολογούμενοι θα γνωρίζουν από πριν το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν καθώς και την επιστροφή φόρου που δικαιούνται ενώ η αυτοματοποιήμενη διαδικασία θα ανοίξει το δρόμο για εξπρές επιστροφές φόρων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.

Με τα ηλεκτρονικά βιβλία η ΑΑΔΕ θα έχει πλήρη εικόνα για τα έσοδα και τα έξοδα των επιχειρήσεων καθώς το έσοδο για μία επιχείρηση είναι έξοδο για μία άλλη και αυτόματα εμφανίζεται στην πλατφόρμα myDATA και έτσι αναμένεται να μπει τέλος στα κόλπα με τις «φουσκωμένες» δαπάνες από επιχειρήσεις και επαγγελματίες με στόχο τον περιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος και το φόρο που πρέπει να καταβάλλουν.