Οφειλές προς τον ΕΦΚΑ: Σενάρια παράτασης ή νέας ευνοϊκής ρύθμισης

Εκπνέει στις 31 Ιουλίου 2023 η προθεσμία για την ένταξη στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ήδη υπάρχουν σκέψεις για παράταση των προθεσμιών επανένταξης, ή θέσπισης μιας νέας ρύθμισης στην οποία θα ενταχθούν όλα τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει «δεύτερες σκέψεις» για τις ρυθμίσεις που τρέχουν και δεν αποκλείεται να υπάρξει επανεξέτασή τους, που θα ανακοινωθεί προς το τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ, αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την δημοσιοποίηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Ήδη το ΚΕΑΟ καταρτίζει τη σχετική λίστα με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών, η οποία θα αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών για να δημοσιοποιηθεί στις 4 Αυγούστου 2023.

Από τη δημοσιοποίηση αυτή θα εξαιρούνται:

– οι οφειλές που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής,

– οι οφειλές που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου,

– οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης,

– οι οφειλές των αποβιωσάντων ή ανηλίκων και

– οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Πριν την οριστική δημοσιοποίηση των οφειλών, θα αποσταλεί στις 18 Ιουλίου 2023 πρόσκληση προς τους οφειλέτες που πληρούν τα κριτήρια δημοσιοποίησης, ώστε να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους εντός 15 ημερών, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 1 Αυγούστου 2023.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αποφεύγουν τη δημοσιοποίηση, απλά καταβάλλοντας τις απαιτητές δόσεις της ρύθμισης ή τυχόν έναντι ποσών για την εξόφληση της οφειλής.

Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του Μαρτίου, το έλλειμα του ΚΕΑΟ διαμορφώθηκε στα 45,9 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 255,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά περίπου 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η αύξηση στις ληξιπρόθεσμες κύριες οφειλές παρατηρείται σε όλες κατηγορίες οφειλής άνω των 10.000 ευρώ με τη μεγαλύτερη να εντοπίζεται σε αυτή μεταξύ 100.000 και 1.000.000 ευρώ (κατά 556 εκατ. ευρώ).

Ο αριθμός των οφειλετών παρουσίασε μείωση κατά 130.369, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 σε 2.293.204 μητρώα.