Ο Ιάκωβος Γκούμας στην ΕΡΤ: Εξωδικαστικός, θετικές εξελίξεις

Στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης “Μαζί το Σαββατοκύριακο”, της 19/8/2018, ο Ιάκωβος Γκούμας, αναφέρθηκε στις διορθωτικές κινήσεις που έγιναν μέσω νόμου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού.

Έτσι, με το ΦΕΚ της 3/8/2018, ξεκαθαρίστηκε το ζήτημα της μη χειροτέρευσης της θέσης των πιστωτών, δηλαδή το να μην εισπράξουν λιγότερα μέσω εξωδικαστικού σε σχέση με το τι θα εισέπρατταν εάν ρευστοποιούσαν την περιουσία του οφειλέτη σήμερα. Το θέμα αυτό, αποτελούσε ένα ζήτημα τριβής μεταξύ του Δημοσίου και των Τραπεζών και λύθηκε αφού η κατανομή θα γίνεται με βάση την ημερομηνία της αίτησης, δηλαδή με ό,τι ισχύει σήμερα και όχι με βάση το τι μπορεί να ίσχυε κάποτε, που κάποιος πιστωτής μπορεί να είχε μια υποθήκη.

Το άλλο ζήτημα που αποσαφηνίστηκε, αφορά στη σύμμετρη κατανομή του ποσού της ρευστοποίησης περιουσίας, αφού το δημόσιο δεν απαιτεί πλέον να προηγείται στην είσπραξη του μεριδίου του.

Και τα δύο ανωτέρω θέματα που επιλύθηκαν, είναι προς όφελος και με στόχο τη διευκόλυνση των οφειλετών.

Συζητήθηκε επίσης, το θέμα της στάσης των Τραπεζών απέναντι στη διαδικασία του Εξωδικαστικού και της διάθεσης που δείχνουν, να κάνουν ρυθμίσεις οφειλών, εκτός της διαδικασίας αυτής.

Μπορείτε να δείτε το video της εκπομπής εδώ:

Η COMPUTAX ΣΤΗΝ TV