Ο Ιάκωβος Γκούμας στην ΕΡΤ 11 Μαΐου 2019

Στην εκπομπή της ΕΡΤ “Μαζί το Σαββατοκύριακο”, το Σάββατο 11 Μαΐου 2019, ο Ιάκωβος Γκούμας αναφέρθηκε τόσο στις νέες ρυθμίσεις οφειλών, όσο και στα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης.

Έτσι, πέρα από την αναφορά στην 13η σύνταξη και τα σχετικά παραδείγματα, έγινε εκτενής αναφορά στη νέα ρύθμιση σε έως 120 δόσεις για τις οφειλές στην ΑΑΔΕ. Εκεί υπάγονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το τέλος του 2018, καθώς και ποσά που έχουν ρυθμιστεί με την πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων. Δεν υπάγονται, οφειλές που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία παραμένει ενεργή.

Αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων, σε έως 120 δόσεις ρυθμίζουν φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σε έως 30 δόσεις, νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 30 Ευρώ. Όλα τα ανωτέρω, ισχύουν έως 28 Ιουνίου 2019.

Οι προϋποθέσεις ένταξης, είναι να έχουν υποβληθεί οι Φορολογικές Δηλώσεις των 5 τελευταίων ετών, η αίτηση να γίνει μέσω TAXIS και η πρώτη πληρωμή εντός 3 ημερών. Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν δύο συνεχόμενες δόσεις. Με την ένταξη στη ρύθμιση, διαγράφεται το 10% των προσαυξήσεων.

Οι δόσεις καθορίζονται με βάση το εισόδημα, αλλά και την οικογενειακή κατάσταση.

Αναφορικά με τη μείωση στον ΦΠΑ της εστίασης, διευκρινίστηκε ότι δεν αφορά στα ροφήματα που προσφέρονται στα καταστήματα εστίασης.

Σχετικά με τη μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης από το 2020, θα είναι κλιμακωτή, ενώ η σημαντική αλλαγή με το σήμερα είναι ότι θα καταργηθεί για εισοδήματα έως 20.000 Ευρώ.

Όσον αφορά στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων, για εργαζόμενους έως 25 ετών, το ποσοστό επιδότησης είναι 80%, ενώ για εργαζόμενους έως 29 ετών, 25% και πάντα για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Τέλος έγινε αναφορά στις φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών, με σειρά ευεργετικών αποφάσεων.