Ο Ιάκωβος Γκούμας στην ΕΡΤ

Στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης “Μπροστά στα Γεγονότα”, την Πέμπτη 2 Μαΐου, ο Ιάκωβος Γκούμας, αναφέρθηκε στη μεγάλη “πληγή” που άφησε η Κρίση στις επιχειρήσεις και που δεν είναι άλλη από τις οφειλές. Η προσπάθεια να απαλλαγούν οι επιχειρήσεις από το βραχνά των οφειλών, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017, με τον Εξωδικαστικό. Η διαδικασία του Εξωδικαστικού, αφορά τις βιώσιμες επιχειρήσεις και μόνο αυτές.

Περιμέναμε, επομένως, τη ρύθμιση των οφειλών και των υπολοίπων κατηγοριών οφειλετών, όπως μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι είχαν κλείσει τις επιχειρήσεις τους. Και παρόλο που οι Θεμοί ήταν αντίθετοι στην ύπαρξη ρυθμίσεων χωρίς κριτήρια, ήρθε το Υπουργείο Εργασίας και έκανε την έκπληξη, καταθέτοντας αυτή τη ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, στην οποία μπορούν να ενταχθούν όλοι για οφειλές έως 31/12/2018.

Πιο συγκεκριμένα, οι προσαυξήσεις “κουρεύονται” κατά 85% και κατά 100% στους αγρότες. Το πλέον σημαντικό όμως που συμβαίνει για πρώτη φορά, αφορά σε όσους έχουν οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ και είναι ο επαναϋπολογισμός με τα σημερινά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι αν για παράδειγμα κάποιος έχει οφειλές στον ΟΑΕΕ από μη καταβληθείσες εισφορές 350 Ευρώ το μήνα, σήμερα οι οφειλές αυτές θα υπολογιστούν με το σημερινό κατώτατο ποσό του ΕΦΚΑ δηλαδή τα 158 Ευρώ το μήνα. Πρακτικά αυτό σημαίνει τεράστια μείωση του οφειλόμενου κεφαλαίου.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω για να γίνουν πράξη πρέπει να ετοιμασθεί και η αντίστοιχη πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις.

Τέλος, αντίστοιχη ρύθμιση αναμένουμε και για τις οφειλές στην ΑΑΔΕ για όσους δε μπορούν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό.