Νέοι Έλεγχοι ΑΑΔΕ: Με τον Ιάκωβο Γκούμα στην ΕΡΤ

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης “Απευθείας”, ο Ιάκωβος Γκούμας, αναφέρθηκε στην νέα κατεύθυνση των Ελέγχων της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα τονίστηκε, ότι η σημαντική αλλάγή, είναι αυτή που αφορά στον προσανατολισμό των ελέγχων, οι οποίοι πλέον επικεντρώνονται στα Φυσικά Πρόσωπα.

Έτσι στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε καταρχήν τους ελέγχους των Τραπεζικών Λογαριασμών. Στον έλεγχο αυτό γίνεται διασταύρωση ανάμεσα σε όσα δηλώθηκαν από το φορολογούμενο στη Φορολογική του Δήλωση και στις κινήσεις των Λογαριασμών του. Αν τα δεδομένα αυτά δεν ταιριάζουν, τότε ο έλεγχος θα προχωρήσει. Το σημαντικό εδώ είναι ότι με αυτή τη διαδικασία, αγγίζονται κινήσεις που βρίσκονται έξω από τη λογική του Έλληνα Φορολογούμενου, όπως για παράδειγμα μεταφορές χρημάτων από τους γονείς στα παιδιά τους, χωρία αιτιολόγηση, οι οποίες ωστόσο φορολογούνται.

Η δυναμική των ελέγχων σήμερα, σχετίζεται με το διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό των ελεγκτών. Υπάρχει όμως και ο Έλεγχος Ρευστότητας, που σε συνδυασμό με τον Έλεγχο των Τραπεζικών Λογαριασμών, αναμένεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι η αντιπαραβολή των ποσών που ξόδεψε κανείς και που στην πλειοψηφία τους είναι στη διάθεση της ΑΑΔΕ (ΔΕΚΟ, τηλεπικοινωνίες, Ιδιωτικά Σχολεία, Ενοίκια, Νοσήλεια, Πιστωτικές Κάρτες), με τα έσοδα που έχει δηλώσει ότι είχε, δίνει άμεσα και με ακρίβεια την εικόνα του Φορολογούμενου.

Με απλά λόγια, αν κανείς ξόδεψε 20.000 Ευρώ, ενώ δήλωσε έσοδα 10.000 Ευρώ, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τα 10.000 που λείπουν και αν δεν το εξηγήσει επαρκώς, θα φορολογηθεί για αυτά.

Επομένως, με δεδομένα αφενός τα παραπάνω και αφετέρου την επικείμενη εφαρμογή του Περιουσιολογίου για όλους, ο έλεγχος που περιγράφηκε, δεν θα αφορά μόνο σε δείγμα των φορολογουμένων, αλλά θα είναι γενικευμένος για όλους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της εκπομπής, εδώ:

Η COMPUTAX ΣΤΗΝ TV