ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΜΑΪΟΥ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ & ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

Από την Κλεοπάτρα Πανάγου

Υπεύθυνη Τμήματος Μισθοδοσίας 

CompuTax Α.Ε.

 

Πλησιάζουμε στο μήνα Μάιο, μήνα πολύ σημαντικό κυρίως  για την εκπαίδευση, για τα φροντιστήρια ξένων  γλωσσών και μέσης  εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι καθηγητές, αλλά και υπάλληλοι γραφείου είναι με προσλήψεις ορισμένου χρόνου που λογικά λήγουν 31/5/2018.

Σε κάποια φροντιστήρια οπού γίνονται και θερινά μαθήματα, θα γίνουν ανανεώσεις σε ορισμένες συμβάσεις, ή θα λήξουν και μετά θα προχωρήσουν πάλι σε νέες προσλήψεις.

Από τα μέσα Μαΐου, αρχίζει η πίεση στα Λογιστήρια για την έκδοση μισθοδοσίας των υπάλληλων και την εξόφλησή τους, ώστε να προϋπολογίσουν το κόστος τους οι εργοδότες, αφού έκτος από την μισθοδοσία Μαΐου θα πρέπει να υπολογιστεί αναλογία επιδόματος άδειας και αποζημίωσης άδειας για τον τρέχον έτος.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα ποσά υπολογίζονται για το τρέχον έτος και δεν αφορούν υπολογισμό από πρόσληψη έως λήξη σύμβασης.

Τα ποσά που δικαιούται ο κάθε εργαζόμενος, άδεια και επίδομα, πρέπει να υπολογίζονται αναλογικά στο κάθε έτος, δεν μεταφέρονται και δεν συμψηφίζονται.

Κάθε εργαζόμενος αν δουλεύει κάθε μέρα Δευτέρα έως Παρασκευή, δικαιούται τον μήνα 2 μέρες αδεία, αν δουλεύει λιγότερες ημέρες τότε υπολογίζουμε την αναλογία. Είναι σημαντικό πριν προβούμε στην έκδοση της αποζημίωσης άδειας, να γνωρίζουμε τις ημέρες άδειας που έχει πάρει ο κάθε εργαζόμενος, ώστε να τις αφαιρέσουμε και να υπολογιστεί το σωστό ποσό.

Στα φροντιστήρια έχουν δοθεί κάποιες μέρες άδειας, μετρώντας από 3 Ιανουαρίου και μετά έως και το άνοιγμά τους, μετά δηλαδή από τις διακοπές των Χριστουγέννων, καθώς και για τις ημέρες του Πάσχα, από την Τετάρτη του Πάσχα και μετά.

Υπολογίζοντας όλα αυτά, το ποσό αποζημίωσης άδειας είναι μικρότερο από αυτό που θα έπαιρνε κάποιος αν δεν είχε πάρει καμία μέρα άδεια και έπρεπε  να την αποζημιωθεί ολόκληρη. Επισημαίνουμε ότι η αποζημίωση άδειας είναι μικτό ποσό και δεν έχει κρατήσεις ΙΚΑ.

Εκτός από την αποζημίωση άδειας, θα υπολογιστεί και αναλογία επιδόματος άδειας από 1η Ιανουαρίου έως και τη λήξη της σύμβασης, περίπου δηλαδή θα υπολογιστεί ακόμη μίσος μισθός επιπλέον.

Για την έγκαιρη λοιπόν έκδοση μισθοδοσίας, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο λογιστής όλα τα παραπάνω, ώστε να προβεί στην έκδοση μισθοδοσίας έγκαιρα και να μπορέσει ο εργοδότης να ταχτοποιήσει  άμεσα την πληρωμή των εργαζομένων του.

Από την άλλη  πλευρά και οι καθηγητές αλλά και οι υπάλληλοι γραφείου, βιάζονται για την ολοκλήρωση μισθοδοσίας Μαΐου, ώστε να ταχτοποιήσουν άμεσα και εκείνοι την εγγραφή τους στο ταμείο του ΟΑΕΔ και να μην χάσουν ούτε μια μέρα από την επιδότησή τους.