Management: Από τις Νοικοκυρές, με αγάπη…

Από τη Μαριάννα Πολένα

Υπεύθυνη Επικοινωνίας

CompuTax Α.Ε.

Τι θα μπορούσε, άραγε, να μάθει ένας επιχειρηματίας από μια νοικοκυρά; Γελάτε και δεν πρέπει. Γιατί η απάντηση είναι πολλά! Και την απάντηση δεν τη δώσαμε εμείς, αλλά η καθηγήτρια οικονομικών και κοινωνιολογίας, Diane Elson του Essex University, ήδη από το 1995, όταν αναφέρθηκε στον «κόσμο της γυναίκας στο σπίτι», χαρακτηρίζοντάς τον ως «η κρυμμένη ραχοκοκαλιά της οικονομίας».

Σκεφτείτε το λίγο: μια μητέρα και σύζυγος, είτε δουλεύει εκτός σπιτιού, είτε όχι, προσφέρει στο οικογενειακό περιβάλλον πολλαπλά. Δίνει θαλπωρή και συναισθηματική ασφάλεια, είναι επαγγελματίας στη διαχείριση πολλών και διάφορων κρίσεων, είναι κατά περίπτωση ψυχολόγος, νοσηλεύτρια, μαγείρισσα, οικονόμος, δασκάλα και τόσα ακόμα.

Επομένως είναι εξειδικευμένη στην επίτευξη πολλαπλών και εναλλασσόμενων στόχων, ικανότητα ανεκτίμητη στην επιχειρηματικότητα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά, πως μπορεί κανείς να ασκήσει επιτυχώς το επιχειρείν, παίρνοντας μαθήματα από μαμάδες, συζύγους και γιαγιάδες…

Βάλε Φαντασία…

Η μαμά μιας φίλης, για να φάνε τα παιδιά της τις φακές, τις «βάφτιζε» σούπα βελουτέ, περνώντας τες από το μπλέντερ και ρίχνοντας τους λίγη κρέμα γάλακτος και μερικά κρουτόν! Παραδειγματιστείτε και αυτοσχεδιάστε.

Όταν για παράδειγμα ξαναχρειαστεί να ζητήσετε από τους συνεργάτες σας να βοηθήσουν σε μια αναγκαία «αγγαρεία», (π.χ. ξεκαθάρισμα αρχείου…), κάντε το πιο διασκεδαστικό, με καλή διάθεση, λίγη μουσική, ίσως και μια πίτσα στο τέλος…

Βάλε Αγάπη…

Στη δουλειά υπάρχουν καλές μέρες, αλλά και όχι τόσο καλές μέρες… Όπως και σε ένα σπίτι. Καμιά φορά το φαγητό δεν πετυχαίνει, το ξυπνητήρι δε χτυπάει, ο γιος είναι στην εφηβεία και η κόρη έχει τα νεύρα της εκ γενετής… Ωστόσο η κακή μέρα θα περάσει και παρόλα ταύτα η μητέρα – σύζυγος – νοικοκυρά, την επόμενη θα τους αγαπάει και θα τους φροντίζει όλους το ίδιο. Γιατί; Γιατί αγαπάει τη δουλειά της.

Αναρωτηθείτε τώρα, αν αγαπάτε κι εσείς έτσι τη δική σας δουλειά. Αν παρόλα και με όλα τα στραβά της, δε θα μπορούσατε να κάνετε χωρίς αυτήν. Από αυτή την απάντηση κρίνονται πολλά…

Ο χρόνος είναι χρήμα…

Και κανείς δεν το γνωρίζει καλύτερα από μια νοικοκυρά! Σχεδιάζει και εκτελεί τα πάντα στην ώρα τους κι έτσι αποφεύγει το χάος: το φαγητό της επόμενης, επιλέγεται ή και ετοιμάζεται από την προηγούμενη, το πάρτι γενεθλίων οργανώνεται ένα μήνα πριν, τα ραντεβού στον ορθοδοντικό κανονίζονται δύο μήνες πριν, τα χειμωνιάτικα μαζεύονται στην ώρα τους και πάει λέγοντας.

Κάπως έτσι πρέπει να είναι και στη δουλειά: προετοιμασία και οργάνωση του χρόνου για να μη χάνουμε προθεσμίες, να είμαστε συνεπείς και αξιόπιστοι.

Προσαρμογή και Εξέλιξη…

Τα δεδομένα αλλάζουν κι έχει σημασία να προσαρμοζόμαστε σε αυτά και να εξελισσόμαστε για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Όπως κάνει μια μητέρα που τα παιδιά της μεγαλώνουν και οι ανάγκες τους αλλάζουν. Αν π.χ. η κόρη σου έχει το πρώτο της φλερτ και θέλει να σου ανοίξει την καρδιά της κι εσύ επιμένεις ότι αν δείτε παρέα την «Άριελ, τη μικρή γοργόνα», θα νιώσει αμέσως καλύτερα, έχεις μείνει πίσω…

Με τον ίδιο τρόπο αλλάζει και η αγορά, φέρνοντας νέες ανάγκες αλλά και νέες ευκαιρίες. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες δεν προσφέρονται μόνο στο φυσικό κόσμο, αλλά και στον ηλεκτρονικό. Η διαφήμιση δεν είναι έντυπη, αλλά διαδικτυακή και τόσα άλλα. Αφουγκραστείτε τις αλλαγές, προσαρμοστείτε σε αυτές και βγείτε κερδισμένοι αφού και εδώ ισχύει ο νόμος  της Φυσικής επιλογής του Δαρβίνου: Όποιος προσαρμόζεται καλύτερα, είναι εκείνος που επιβιώνει.

 

Πάντως, όπως και να ‘χει, παρατηρήστε το management της συζύγου, της μαμάς ή της γιαγιάς σας και θα βγείτε σίγουρα κατά τι σοφότεροι!