Δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Θα μπω στο ψητό, απευθείας, λιτά κι απέριττα:

Μην κατεβάσετε χειμωνιάτικα. Δύο ζευγάρια πιτζάμες, δυο ρόμπες και τις παντόφλες σας. Μ’ αυτά θα ξεχειμωνιάσετε.

Κι αφού ξεκαθαρίσαμε το ενδυματολογικό, πάμε στα υπόλοιπα:

Lockdown vol. 2

Διότι όταν ο Μητσοτάκης δηλώνει ότι ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση δεύτερου καθολικού lockdown στη χώρα, η απάντηση είναι μία: Κουρευτείτε!

Σας τα ‘λεγα, ο Ξυπόλητος απ’ τον Ιούλιο, να πεις ότι δε σας τα ‘λεγα;

Summer is a state of mind, διατεινόταν ο Πρωθυπουργός μας με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης το καλοκαίρι.

Covid is a matter of fact, είναι το motto του Φθινοπώρου…

Εξ απήνης, ωστόσο, κατελήφθη η Κυβέρνηση από το δεύτερο κύμα της πανδημίας!

Πού να πάει το μυαλό τους των ανθρώπων, εδώ που τα λέμε;

Ανοίξαμε τη χώρα διάπλατα το καλοκαίρι να αερίζεται, ανοίξαμε τα σχολεία όπως τα κλείσαμε την περασμένη άνοιξη, αφήσαμε τον κόσμο να στοιβάζεται σε λεωφορεία, μετρό και τραμ, αφήσαμε τις εκκλησίες και τον κλήρο στην ησυχία τους (τα κουταλάκια της Θείας Κοινωνίας μπαινόβγαιναν αβέρτα σε αμέτρητες στοματικές κοιλότητες…), αφήσαμε το ΕΣΥ στην τύχη του.

Όμως…

Κλείσαμε τα περίπτερα τα μεσάνυχτα (κίνηση ματ, δεν το συζητώ…), κλείσαμε την εστίαση στις 10, κλείσαμε την εστίαση τελείως, στείλαμε ολόσωμες μάσκες στα σχολεία, ο Πρωθυπουργός έκανε περί τα 13 διαγγέλματα στο έθνος, ο Δήμαρχος της Αθήνας έκανε το «Μεγάλο Περίπατο», ο Δήμαρχος της Αθήνας ξήλωσε το «Μεγάλο Περίπατο», ξαναήρθε στις οθόνες μας ο κος Χαρδαλιάς με τον κο Μαγιορκίνη, μέχρι κι ο κος Τσιόδρας έκανε guest, ο κος Πέτσας έγινε πολύ, μα πάρα πολύ αυστηρός, ο κος Κυρανάκης μάλωσε τους αχαΐρευτους τους επιστήμονες που χασομεράνε με το εμβόλιο…

Αλλά…

Παρόλα τα παραπάνω, φτάσαμε τα 2752 κρούσματα ημερησίως, τους 297 διασωληνωμένους και τους 43 νεκρούς, με στοιχεία της 11ης Νοεμβρίου 2020…

Ολικό lockdown λοιπόν, που φυσικά δεν θα είναι τριών εβδομάδων. Οικονομία στον αναπνευστήρα. Ψυχολογία στα τάρταρα. Και φυσικά, για να είμαστε δίκαιοι πρώτα με τους εαυτούς μας, ελάχιστη διάθεση συμμόρφωσης στα όποια μέτρα, που δε δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, αλλά που εξηγείται και που προφανώς δεν αντιμετωπίζεται με επιπλέον κατασταλτικά μέτρα και μάλιστα ανερμάτιστα που δεν πείθουν κανέναν για τα αποτελέσματά τους…

Ωστόσο, όση ανευθυνότητα κι αν επέδειξε η συντεταγμένη Πολιτεία, φτάνει η ώρα που ο καθένας από εμάς πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του και τους αγαπημένους του. Κι η ώρα αυτή έφτασε και δυστυχώς κοντεύει να περάσει… Οι ευθύνες υπάρχουν κι ελπίζω να αποδοθούν, όπως τους πρέπει.

Ως τότε όμως…, ας πάρουμε απόφαση ότι οφείλουμε να μείνουμε μακριά για να μπορούμε ξανά να είμαστε μαζί, όλοι και υγιείς. Είναι μονόδρομος. Όχι γιατί μας μαλώνει ο Πέτσας. Όχι γιατί μας κουνάει το δάχτυλο ο Χαρδαλιάς. Όχι γιατί μας απειλεί ο Χρυσοχοϊδης. Ούτε γιατί δακρύζει όψιμα ο Τσιόδρας. Αλλά γιατί έτσι που τα κάνανε, άλλη λύση δεν υπάρχει.

  • Γιατί το Εθνικό Σύστημα Υγείας κράσαρε και οι γονείς, οι παππούδες μας, αλλά και οι ευπαθείς ομάδες θα πεθαίνουν σύντομα αβοήθητοι.
  • Γιατί οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, μόνο από τη δική μας αυτοσυγκράτηση περιμένουν χείρα βοηθείας για να συνεχίσουν τη μάχη τους.
  • Γιατί υπάρχουν κατηγορίες συνανθρώπων μας, που ήδη ζορίζονται να φέρουν φαγητό στο τραπέζι τους.
  • Γιατί όσο αυξάνεται ο ρυθμός μετάδοσης, τα κρούσματα, οι νεκροί, οι ελευθερίες μας θα μειώνονται, ο πολιτισμός θα πεθαίνει, η ψυχική μας υγεία θα πλήττεται.

Για όλα αυτά, κάνουμε την καρδιά μας σίδερο και βάζουμε πλάτη. Ο ένας για τον άλλο.

Κι ας μην τους εξωθούμε, γιατί στο τσακ είναι να βγάλουν τους ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες…

Καλό κουράγιο, φίλοι μου και καλή λευτεριά.

Και μες την καραντίνα σας, μην σταματήσετε…

Να ρωτάτε, να μαθαίνετε και να αμφισβητείτε…