Κόκκινα Δάνεια & Εξωδικαστικός στην ΕΡΤ

Στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης “Μαζί το Σαββατοκύριακο”, το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019, ο Ιάκωβος Γκούμας, μαζί με τον κο Κουρμοούση, Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αναφέρθηκαν καταρχήν στην Πλατφόρμα η οποία εντάσσει τα ακίνητα 1ης κατοικίας για προστασία από τους πλειστηριασμούς και η οποία λειτουργεί.

Όπως εξήγησε ο κος Κουρμούσης, για να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, χρειάζεται να γνωρίζει κανείς δύο πράγματα: Πρώτον εάν έχει στην κατοχή του καταθέσεις, ομόλογα ή μετοχές και δεύτερον ποια είναι η συμπεριφορά του απέναντι στο κράτος, αν δηλαδή πληρώνει του φόρους του, ή τι εισοδήματα και τι ακίνητα έχει. Αυτή, λοιπόν, η εικόνα ως σήμερα ήταν ελλιπής προς τις τράπεζες, εκτός και αν ο πολίτης κατέθετε σχετικά έγγραφα. Έτσι, έρχεται τώρα η Πλατφόρμα, για να φωτίσει ποιος είναι και ποιος όχι πραγματικά ευάλωτος.

Αναφορικά με το αφορολόγητο των Μισθωτών, ο κος Γκούμας εξήγησε ότι φτάνει ως τα 12.000 Ευρώ με 4 παιδιά. Επίσης, αναφορικά με το ποσοστό 30% του εισοδήματος που πρέπει να να υπάρχει σε αποδείξεις ηλεκτρονικής πληρωμής, είπε ότι το θεωρεί απόλυτα δίκαιο, αφού το 10% είναι πολύ μικρό για το αφορολόγητο. Όσον αφορά στους Ελεύθερους Επαγγελματίες, εξήγησε ότι για πρώτη φορά αντί του αφορολόγητου, αναμένουμε 9% έως τα 10.000 Ευρώ, που όμως πάλι θα πρέπει να υποστηρίζεται από αντίστοιχες αποδείξεις ηλεκτρονικής πληρωμής.

Αναφορικά με τις Ρυθμίσεις ο κος Γκούμας δήλωσε ότι ο εξωδικαστικός κατά τη γνώμη του απέδειξε ότι το δημόσιο μπορεί να λειτουργήσει με σύγχρονο τρόπο μακριά από τη διαπλοκή και το “μέσον”, κάτι που οφείλεται στην Πλατφόρμα. Επομένως οι 120 δόσεις, είναι σήμερα υπαρκτές μέσω του εξωδικαστικού, υπό την προϋπόθεση ότι οι Πιστωτές, Δημόσιο και Τράπεζες, αντιληφθούν την ανάγκη βιώσιμης λύσης και πραγματικής εφαρμογής του νόμου.

Σε ότι αφορά στα Κόκκινα Δάνεια και το σχέδιο Ηρακλής, ο κος Κουρμούσης διευκρίνισε ότι μετά την πάροδο 90 ημερών μη εξυπηρέτησης ενός δανείου και εφόσον έχει σταλεί μία ειδποίηση από την τράπεζα που ενημερώνει για το διάστημα καθυστέρησης, το δάνειο μπορεί οποτεδήποτε να πωληθεί σε fund, χωρίς άλλη ειδοποίηση.

Σχετικά, τώρα, με τους πλειστηριασμούς, υπάρχει η Πλατφόρμα στην οποία μπορεί ο πολίτης να ενταχθεί προκειμένου να προστατεύσει την 1η κατοικία του από τους πλειστηριασμούς, εφόσον συγκεντρώσει τα αναγκαία δικαιολογητικά.

Το σχέδιο Ηρακλής, επίσης, ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ των Τραπεζών, των funds και του Κράτους. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ένα δάνειο πωλημένο σε fund προκειμένου να ρυθμιστεί, θα πρέπει να περάσει από τον Εξωδικαστικό. Τέλος, έγινε αναφορά στις πάγιες Ρυθμίσεις οφειλών, αλλά και στην αναγκαιότητα διατήρησης της Ρύθμισης των 120 Δόσεων, χωρίς να χάνεται λόγω μη εξυπηρέτησης των τρεχόντων.