Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο με τον Ιάκωβο Γκούμα στην ΕΡΤ 2/3/2019

Ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο

Στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης “Μαζί το Σαββατοκύριακο” της 2/3/2019, ο Ιάκωβος Γκούμας, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, λέγοντας ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της Πρώτης Φάσης του.

Μέσω του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, θα ελέγχονται Φορολογούμενοι:

  • Με Μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, αλλά με χαμηλά εισοδήματα.

1ο Βήμα:

Ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ετήσια εισοδήματα.

2ο Βήμα:

Καταθέσεις, επενδύσεις, δάνεια, θυρίδες

3ο Βήμα:

Μετρητά, πολύτιμα αντικείμενα, χρυσός, μετοχές.

Η πιο βασική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, είναι ότι ποτέ δεν έχει προσμετρηθεί ολόκληρη η περιουσία του Έλληνα. Σήμερα π.χ., είναι καταγεγραμμένα τα ακίνητατου εσωτερικού, αλλά όχι του εξωτερικού.

Επίσης θα εντάσσονται οι συμμετοχές σε εταιρείες. Έτσι, εάν κάποιος έχει το 50% μιας ομόρρυθμης εταιρείας, αυτό το ποσοστό θα αποτιμηθεί σε αξία και θα μπει στο περιουσιολόγιο.

Ένα άλλο στοιχείο είναι τα αγροτεμάχια, τα οποία ως σήμερα καταγράφονται μεν στο Ε9, αλλά χωρίς αξίες.

Και η τελευταία πολύ μεγάλη αλλαγή, αφορά στις έννοιες του Φορολογημένου Κεφαλαίου, που έχουμε διαθέσιμο για χρήση και στα Τεκμήρια Διαβίωσης. Με αυτές τις δύο έννοιες κινείτο η Φορολογική Διοίκηση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα με την εφαρμογή του Περιουσιολογίου και με την ουσιαστική κατάργηση των Τεκμηρίων, μένει να δούμε πως θα κινηθεί το Κράτος, ως προς τα μετρητά που υποτίθεται ότι διαθέτει ο καθένας από το παρελθόν και δικαιολογούν τον τρόπο της διαβίωσής του. Θα ζητηθεί λοιπόν, να προσκομιστούν αποδείξεις απόκτησης αυτών των χρημάτων;

Το συμπέρασμα, πάντως είναι ότι για να καταρτιστεί ένα πραγματικό Περιουσιολόγιο, χρειάζεται να παρθούν και δύσκολες αποφάσεις.

Τώρα, ως προς το χρόνο εφαρμογής του, μάλλον συνδέεται με το χρόνο διεξαγωγής των Εκλογών…