- 21 Νοεμβρίου, 2018
- Posted by: Ξυπόλητος
- Categories: Αρθρογραφία, Φορολογικά
Από τον Ιάκωβο Γκούμα
Δ/νοντα Σύμβουλο
CompuTax Α.Ε.
Ηλεκτρονικά βιβλία
Πριν από πέντε μόλις χρόνια, η Μηχανογράφηση του Δημοσίου και ο σύγχρονος τρόπος επεξεργασίας των οικονομικών στοιχείων, που δίνουν πληροφορίες προς κάθε είδους κατεύθυνση, ήταν ένα αστείο… Αιθεροβάμων ή κατ’ ελάχιστον Υπερβολικός, αυτός που στεκόταν επιφυλακτικός και προσεκτικός στα οικονομικά στοιχεία της Επιχείρησης που Υποχρεωτικά, στέλνονταν «απέναντι».
Να μην λείπουν παραστατικά του μήνα από τον μήνα, να μην λείπουν παραστατικά εσόδων τουλάχιστον, να είναι ελεγμένο το ΦΠΑ, να μην υπάρχουν διπλοκαταχωρίσεις, να συμφωνούν οι Τράπεζες, να έχει ο πελάτης εικόνα των δεδομένων του, πριν τα στείλει στο Κράτος και άλλα πολλά, ήταν και είναι τα «περιττά» μέχρι σήμερα, που όμως ποτέ δεν ήταν περιττά, αλλά απλά δύσκολο να γίνονται …
Αντί λοιπόν να ζοριζόμαστε, γράφουμε στα βιβλία ότι μας δίνουμε και βρε αδερφέ, μέχρι την δήλωση, θα κάνουμε τα «μαγικά» μας: Δεν θέλεις πελάτη μου τα 10.000 € φόρο, θα σε «φτιάξω», μην ανησυχείς… Τα βγάζω 5.500 €, να το αφήσω ή;… Αν παρόλη αυτή την «φανταστική» δουλειά, ενδιάμεσα γίνει η στραβή, μην ανησυχείς. Έχουμε την κ. Μαρία που είναι «Δύναμη» στην 1342 ΔΟΥ Πικερμίου. Διότι ως γνωστόν η κ. Μαρία ορίζει την διαδικασία… Μην ανησυχείς!
Με αυτό τον Υπέροχο τρόπο και την εξαιρετική τοποθέτηση του Μικρομεσαίου Επιχειρηματία, «ΔΕΝ ξέρω ΕΓΩ, ο Λογιστής μου ξέρει …», κινείται η Αγορά πολύ περισσότερα από τα 30 χρόνια, που βιοπορίζομαι και εγώ μαζί της…
Ηλεκτρονικά Τιμολόγια και στο Βάθος Ηλεκτρονικά Βιβλία…
Τι λες τώρα; Πότε έγινε όλο αυτό και δεν πήρα είδηση; Ακριβώς τα χρόνια, που έλεγες: «ΔΕΝ ξέρω ΕΓΏ , ο Λογιστής μου ξέρει…». Και τώρα;;
Τώρα που όλα τα Τιμολόγια Εσόδων, Αγορών και Εξόδων, θα φτάνουν στο Υπ. Οικονομικών, αμέσως με την έκδοσή τους, όλα τα παραπάνω θα είναι περιττά;; Εγώ δημοσιογραφικά ρωτάω και εσείς αν θέλετε σκεφτείτε και απαντήστε. Ο Όρος Βιβλία, είναι με τους όρους της Ανακοίνωσης του θέματος και όχι με τους όρους που γνωρίζετε, αλλά πραγματικά τώρα, όταν το Κράτος έχει τα Τιμολόγια Εσόδων, τα Τιμολόγια Αγορών και Δαπανών Αυτόματα και ένα αρχείο τον μήνα με Λιανικές Πωλήσεις και ό τι απέμεινε από τις λοιπές Πληροφορίες, είναι δύσκολο να έχει τα δικά του Ηλεκτρονικά Βιβλία για την Επιχείρησή σας;; Πιστεύετε ότι είναι έξυπνο από πλευράς σας, το Κράτος να γνωρίζει και εσείς να κινείστε στο «ΔΕΝ ξέρω ΕΓΩ, ο Λογιστής μου ξέρει»;;
Πιστεύετε ότι με την εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τον Έλεγχο Τραπεζικών Λογαριασμών, τον Έλεγχο με Έμμεσες Τεχνικές και τον Νέο Νόμο για Μαύρο χρήμα, η παλιά Επιχειρηματική Λογική και η Λογιστική Καταγραφή, θα επιβιώσουν ;; Εγώ Αμφιβάλλω. Εσείς;;
Αλλά εμείς οι Έλληνες τα καταφέρνουμε πάντα, έστω και την τελευταία στιγμή… Επαγρυπνείτε λοιπόν, για να είστε εντός των Βιώσιμων Επιχειρήσεων της επόμενης 10ετιας και βλέπουμε…