Ηλεκτρονικά Βιβλία – Ηλεκτρονικά Τιμολόγια ΕΡΤ 18/1/2020

Στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης, “Μαζί το Σαββατοκύριακο”, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, ο Ιάκωβος Γκούμας, αναφέρθηκε στην εφαρμογή των Ηλεκτρονικών Βιβλίων και Τιμολογίων.

Εξήγησε, λοιπόν, ότι η ΑΑΔΕ αποφάσισε να κατασκευάσει μια πλατφόρμα με την ονομασία My DATA (Digital Accounting and Tax Application), πράγμα το οποίο σημαίνει ότι θα συγκεντρώνει όλη την πληροφορία που χρειάζεται σε πραγματικό χρόνο, τόσο από τα Τιμολόγια όσο και από τις Ταμειακές. Ειδικά για τις Ταμειακές, σημειώθηκε, ότι όσες δεν είναι συμβατές με τη διασύνδεσή τους με την πλατφόρμα, πρέπει υποχρεωτικά να αντικατασταθούν, το αργότερο έως τις 31 Μαΐου του 2020.

Ανακοινώθηκε, λοιπόν, ότι to 2020 θα είναι η χρονιά της προσαρμογής στη νέα διαδικασία. Από το νέο αυτό τρόπο, δημιουργουνται δύο Βιβλία: Το Αναλυτικό, που έχει όλες τις εγγραφές, άρα δίνει τη δυατότητα επεξεργασίας της πληροφορίας και το Συνοπτικό, που βγάζει αποτέλεσμα. Όλο αυτό, είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Αυτό που ισχύει σήμερα, είναι ότι οι επιχειρήσεις στέλνουν μια κατάσταση ΦΠΑ, που όμως δε δίνει ουσιαστική πληροφόρηση στο κράτος. Τώρα όμως, με το νέο τρόπο, όλη η πληροφορία παραδίδεται στο κράτος και σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι ο κρατικός μηχανισμός μπορεί τώρα να περιορίσει δραστικά τα εικονικά και πλαστά τιμολόγια, να εισπράττει άμεσα τον ΦΠΑ, αλλά και να βελτιστοποιήσει τη στόχευση των ελέγχων, αξιιοποιώντας την άμεση πληροφόρηση και δημιουργώντας νέες διιαδικασίες ελέγχων.

Από την άλλη, θα καταργηθούν οι Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών – Προμηθευτών, μια διαδικασία απίστευτα χρονοβόρα, θα απλοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης Φορολογικών εντύπων (ΦΠΑ – Εισοδήματος κλπ.) και θα υπάρξει ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της εκπομπής, εδώ:

Η COMPUTAX ΣΤΗΝ TV