Εξωδικαστικός: στην ΕΡΤ με τον Ιάκωβο Γκούμα

Στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης “Μαζί το Σαββατοκύριακο”, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, ο Ιάκωβος Γκούμας συνομίλησε με το Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κο Φώτη Κουρμούση.

Σε ερώτημα που ετέθη αναφορικά με τις κατηγορίες που δεν εντάσσονται στον Εξωδικαστικό και στο κατά πόσο θα υπάρξει μέριμνα Ρύθμισης και των οφειλών αυτών, ο κος Κουρμούσης απήντησε ότι οι Μισθωτοί και οι Συνταξιούχοι, μπορούν ακόμη να ρυθμίσουν οφειλές μέσω του Νόμου Κατσέλη. Η θέση των Θεσμών, όπως είπε, αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης, είναι ότι επαρκούν οι υπάρχουσες για να ρυθμιστούν οι οφειλές.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, αλλά οφειλούν και ως εκ τούτου δεν εντάσσονταιι σε καμία από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις, ο κος Κουρμούσης παραδέχθηκε ότι αυτό αποτελεί ένα έλλειμμα, αν και υπάρχει η δυνατότητα της Πτώχευσης. Αυτή τη στιγμή πάντως και μέχρι τέλος του χρόνου, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να ανακοινωθεί για τις περιπτώσεις αυτές.

Ένα επιπλέον ζήτημα που συζητήθηκε, αφορά στο χρόνο που χρειάζονται οι οφειλές, (ΦΠΑ, ΕΦΚΑ) ώστε να καταστούν ληξιπρόθεσμες και επομένως να μπορούν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό. Η διαδικασία αυτή, συχνά καθυστερεί, δυσχεραίνοντας την ένταξη των οφειλών για ρύθμιση. Επισημάνθηκε ωστόσο, ότι είναι χρήσιμο να φροντίζουμε για τη ρύθμιση των οφειλών, πριν να εφαρμοστούν μέτρα, όπως “κατάσχεση εις χείρας τρίτων”, αφού τότε η διαδικασία περιπλέκεται.

Αναφορικά με τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξη των οφειλών στον Εξωδικαστικό, ο κος Κουρμούσης υποστήριξε ότι τα κριτήρια που υπάρχουν σήμερα, δίνουν τη δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό οφειλετών να ενταχθεί. Επεσήμανε επίσης ότι σύμφωνα με τους Θεσμούς, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι πολύ χαλαρά σε σχέση με ό τι ισχύει στο εξωτερικό.

Ο κος Γκούμας, αναφορικά με τον Εξωδικαστικό, επεσήμανε ότι μετά από ένα μεγάλο διάστημα στασιμότητας, η διαδικασία φαίνεται να επιταχύνεται και ότι η αγορά θα αντιδράσει θετικά όταν ολοκληρωθεί ικανός αριθμός υποθέσεων που θα οδηγηθούν σε μια δίκαιη λύση. Επομένως, οι οφειλέτες θα παρακινηθούν να ενταχθούν στον Εξωδικαστικό, όταν θα γίνουν πράξη οι Ρυθμίσεις. Το ερώτημα, που έθεσε ο κο Γκούμας στον Ειδικό Γραμματέα, ήταν αν όντως είμαστε κοντά στην τελική ρύθμιση υποθέσεων.

Ο κος Κουρμούσης, απάντησε ότι μέχρι πρόσφατα οι Εφορίες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν είχαν ουσιαστικά μηχανογράφηση και οι διαδικασίες γίνονταν με το χέρι. Συνεπώς ήταν λογικό να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της εκπομπής, εδώ:

Η COMPUTAX ΣΤΗΝ TV