Εξωδικαστικός: Μετά τη Διαπραγμάτευση…

Από τον Ιάκωβο Γκούμα

Δ/νοντα Σύμβουλο της

CompuTax Α.Ε.

Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έχει ουσία.

Ο λόγος της σημερινής ανάλυσης περί του Εξωδικαστικού είναι γιατί θέλω να είμαι βέβαιος ότι έχουμε καταλάβει όλοι την ουσία του θέματος ….

Στον Εξωδικαστικό εντάσσονται και όσοι όφειλαν στο Δημόσιο ή είχαν 90 ημέρες καθυστέρηση στις 31-12 – 2017, αντί για 31-12-2016. Αυτή η αλλαγή έχει ουσία… Θυμηθείτε ότι, η αλλαγή στην κλίμακα Φορολογίας το 2016 και των Ασφαλιστικών Εισφορών το 2017, έπιασε πολλούς Μικρομεσαίους αδιάβαστους. Έτσι δημιουργήθηκαν Οφειλές. Σήμερα με βάση και μόνο αυτές τις Οφειλές, εντάσσεται η Επιχείρηση ή ο Ελεύθερος Επαγγελματίας στον Εξωδικαστικό.

Στον Εξωδικαστικό επίσης εντάσσονται πλέον οι Οφειλές του 2017, για Ρύθμιση. Μπορείτε να αναλογιστείτε την διαφορά και το Όφελος της συγκεκριμένης αλλαγής. Έχοντας μέχρι σήμερα Οφειλές του 2016 που ο στόχος ήταν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις, είχες να λύσεις και το πρόβλημα , τις Οφειλές του 2017 να τις Ρυθμίσεις σε 12 δόσεις και να βρεις τρόπο να το εξυπηρετήσεις πραγματικά ….

Αυτά μέχρι σήμερα, γιατί από σήμερα, Οφειλές και του 2016 και του 2017, έχουν στόχο να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις. Τεράστια διαφορά που κάνει την διαχείριση των πληρωμών καλύτερη…

Η ένταξη των Οφειλών του 2017, δημιουργεί νέα κατάταξη των Πιστωτών που σε αρκετές περιπτώσεις βοηθάει, διότι οι Τράπεζες γίνονται μειοψηφία… Αυτό για όσους έχουν ασχοληθεί και καταλαβαίνουν, αλλάζει τις μέχρι σήμερα Ισορροπίες  και μπορεί να βοηθήσει τον Οφειλέτη.

Στον Εξωδικαστικό τέλος εντάσσονται οι Οφειλές των Εταίρων Εταιρειών, που μέχρι σήμερα εξαιρούντο. Μπορεί η μελέτη βιωσιμότητας να γίνεται δυσκολότερη, αλλά η προτεινόμενη λύση είναι πιο Ολοκληρωμένη και πιο Ουσιαστική.

Οι Ελ. Επαγγελματίες, μπορούσαν έως σήμερα να ρυθμίσουν οφειλές προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ, της τάξεως των 50.000 € ανά Πιστωτή, δηλαδή αθροιστικά 100.000€.

Από αύριο όμως οι Ελ. Επαγγελματίες θα μπορούν να ρυθμίσουν Οφειλές προς ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ αξίας 125.000 € ανά Πιστωτή. Δηλαδή συνολικές Οφειλές 250.000 €.

Θυμίζω ότι οι Ελ. Επαγγελματίες, ΔΕΝ μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές προς Τράπεζες…

Κλείνοντας, θα πω ότι η πραγματική ενασχόληση και η εκ των έσω πίεση για καλύτερους όρους στο Παιχνίδι, έχει αποτελέσματα που βοηθάνε την Μικρομεσαία Επιχείρηση…

Οι υπόλοιποι οι οποίοι πετάνε «πέτρες» και ανάθεμα στον Εξωδικαστικό, επί της ουσίας προσφέρουν έργο στην «εκκαθάριση» της Ελληνικής Μικρομεσαίας Επιχείρησης. Θα τους πρότεινα λοιπόν, αν έχουν κάποιο σοβαρό εναλλακτικό και ρεαλιστικό σχέδιο να το προτείνουν. Αν δεν έχουν, ας σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον κόσμο εκμεταλλευόμενοι την Αγωνία του…

Με την ελπίδα της Ανάγνωσης …..