Εξωδικαστικός: Από τη θεωρία στην Πράξη

Από τον Ιάκωβο Γκούμα

Δ/νοντα Σύμβουλο της

CompuTax Α.Ε.

Εξωδικαστικός μηχανισμός,  από τη θεωρία στην Πράξη

Ο Νέος Νόμος για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό χρονίζει από την ψήφιση του και πολύ σύντομα θα χρονίσει και από την έναρξη λειτουργίας της Πλατφόρμας …

Έχουμε ως Εταιρεία πλέον, αρκετή εμπειρία από πολλούς Πελάτες-Οφειλέτες, με διαφορετικές περιπτώσεις Οφειλών σε Πιστωτές, με διαφορετική Περιουσία και με μικρή ή μεγάλη δυνατότητα αποπληρωμής… Έχουμε δηλαδή την εμπειρία της πραγματικότητας. Αυτήν την εμπειρία που δεν έχουν τα Υπουργεία με τους Συμβούλους τους πού Νομοθετούν και αποφασίζουν…

Ο Εξωδικαστικός σαν Ιδέα

Ο Εξωδικαστικός σαν Ιδέα είναι καταπληκτική! Τι λέει ?? Απλά πράγματα γι’ αυτό και είναι καταπληκτικός.

Έχεις Επιχείρηση που να μπορεί να πληρώνει τους Φόρους της και να ζει εσένα και την Οικογένειά σου?? Οκ… Έχεις Βιώσιμη Επιχείρηση.

Έχεις μεγάλη Περιουσία και χρωστάς !!! Δεν έχει κούρεμα, ούτε σε τόκους, ούτε σε προσαυξήσεις, ούτε στο Κεφάλαιο.

Έχεις μέτρια περιουσία και χρωστάς!!! Έχει κούρεμα Τόκων και προσαυξήσεων κατά 85%, αλλά όχι κούρεμα Κεφαλαίου…

Έχεις μικρή Περιουσία  και χρωστάς!!! Θα σου κουρέψουμε και τους Τόκους και το Κεφάλαιο…

Πώς λειτουργεί αυτό? Με πλατφόρμα, με αυτοματισμούς και με μελέτη δεδομένων. Και τι γίνεται μετά? Αφού η επιχείρηση είναι βιώσιμη και αφού πληρώσει τους «φρέσκους» φόρους και την διαβίωση του Επιτηδευματία, με ό τι μένει πληρώνει για το παρελθόν.

Και όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, διαπραγματευόμαστε φιλικά και ουσιαστικά.

Ο Εξωδικαστικός στην Θεωρία

Υπέροχη Ιδέα, πραγματικά, αλλά στην Θεωρία που είναι καλή Κάλλιστη αλλά θέλει πολύ δουλειά μέχρι ο Νόμος να εφαρμοστεί στην Πράξη… Μέχρι δηλαδή οι θεωρητικές διαδικασίες, διατάξεις, έννοιες, σκέψεις και προσευχές, γίνουν κτήμα όλων όσων εμπλέκονται στον Εξωδικαστικό ως πρόσωπα παράγοντες και αφού λύσουν και τις δικές τους απορίες, αμφιβολίες, ανασφάλειες και αγωνίες να λειτουργήσουν…

Ποιος τους συντονίζει όλους ??

Η ΕΓΔΙΧ (Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) παλεύει μην έχοντας Εξουσία να κάνει τα πάντα, αλλά δεν φτάνει… Αν δεν υπήρχε η συγκυρία της σημερινής ομάδας, δεν θα υπήρχε ο Εξωδικαστικός… Υπάρχει λοιπόν, γιατί η ομάδα δεν τον αφήνει να «πνιγεί», αλλά δεν είναι στις δυνάμεις της να τον κάνει να τρέξει. Θέλει εκτός από βαθιά γνώση και πολιτική σκέψη – απόφαση.

Ο Εξωδικαστικός στην Πράξη

Καλή και Άγια η Καλή Πρόθεση και η Θεωρία αλλά δεν φτάνουν,

ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ, πώς να το πούμε αλλιώς …

Στην Πράξη λοιπόν, δεν μπορεί ο κάθε Διοικητής, Γραμματέας, Γεν. Διευθυντής, να αποφασίζει για το βιλαέτι του, χάνοντας την ουσία…

Δεν μπορεί να παίζει η Τράπεζα το παιχνιδάκι: «Τα παιδάκια δεν θα πάρουν το δανειάκι μου», «Εγώ δεν παίζω με τα παιδάκια», «Έχεις δεν έχεις εγώ θέλω 100 ευρώ τον μήνα για 300 μήνες και μετά αφού πεθάνεις θέλω και το υπόλοιπο». «Τι σημαίνει δεν προλαβαίνεις σε αυτή τη ζωή? Αν νομίζεις ότι θα σε ξεχάσω είσαι γελασμένος. Είσαι το μέλλον μου, η προαγωγή μου, το bonus μου… ΔΕΝ θα πας πουθενά, εδώ θα μείνεις…».

Άσε τον Δημόσιο Υπάλληλο που του ζητάνε να βάλει την Υπογραφή του για «κούρεμα» Κεφαλαίου… Δεν λέει βέβαια ότι κάποια στιγμή αυτός Κεφαλαιοποίησε τις Προσαυξήσεις και τους τόκους που έφταναν το 120% .

Ποιος θα λύσει τα πραγματικά θέματα ???

Ποιος θα «διατάξει» την εφαρμογή του νόμου ??

Ποιος θα κάνει τον Νόμο λειτουργικό στην Πράξη ??

Αυτόν αν τον βρούμε, οι Μικρομεσαίοι θα τον θυμούνται σαν τον άνθρωπο που πραγματικά βοήθησε στην επαναλειτουργία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων!

Με την ελπίδα της Ανάγνωσης και της Λύσης. ..