ΕΡΤ 12/9/19: Πόθεν Έσχες και Περαίωση

Στην εκπομπή της Δημόσιας Τηλεόρασης “Μαζί το Σαββατοκύριακο”, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ιάκωβος Γκούμας, αναφέρθηκε στις δηλώσεις Πόθεν Έσχες, λέγοντας ότι αφορούν όσους υποβάλουν μονίμως τέτοιες δηλώσεις και για αυτούς ο νόμος ορίζει ότι τις καταθέτους 3 μήνες μετά τη λήξη των Φορολογικών Δηλώσεων. Έτσι για φέτος η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31/10/2019.

Αφορά, όμως και όσους υποβάλουν για πρώτη φορά και αυτοί έχουν σαν καταληκτική ημερομηνία 3 μήνες από την ημερομηνία ανάληψης καθήκοντος. Η ουσία του Πόθεν Έσχες, είναι το να βρεθεί ο αδικαιολόγητος πλουτισμός, ο οποίος δε δηλώνεται μέσω των Φορολογικών Δηλώσεων.

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε από φήμες οι οποίες έκαναν λόγο για εφαρμογή Περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων, ο κος Γκούμας εξήγησε ότι τόσο η Περαίωση, όσο και ο Αυτοέλεγχος, ήταν μια πρακτική που εφαρμοζόταν όταν υπήρχαν 10 ή 15 ανέλεγκτα χρόνια.

Σήμερα όμως, αυτό δεν ισχύει δεδομένης της απόφασης του Αρείου Πάγου που λέει ότι διατηρούμε τα Βιβλία προς έλεγχο για 5 χρόνια. Επομένως, δεν υπάρχουν συσσωρευμένα ανέλεγκτα έτη. Εξάλλου, ούτως ή άλλως έχει αλλάξει ο τρόπος ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι παλιά ελέγχαμε την επιχείρηση, αδιαφορώντας αν ο επιχειρηματίς είχε στην τράπεζα εκατομμύρια. Σήμερα όμως, ελέγχουμε τους τραπεζικούς λογαριασμούς και από εκεί πάμε στην επιχείρηση. Επομένως, δεν υπάρχει καμία περίπτωση εφαρμογής Περαίωσης.

Τέλος, αναφορικά με τη Ρύθμιση των 120 δόσεων, επανέλαβε την αναγκαιότητα της διατήρησής τους, εξηγώντας ότι καθώς η ρύθμιση χάνεται εάν δεν πληρωθούν δύο δόσεις των τρεχόντων οφειλών, η ρύθμιση των 120 δόσεων είναι πολύ δύσκολα βιώσιμη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video της εκπομπής, εδώ:

Η COMPUTAX ΣΤΗΝ TV