Έρχεται το πακέτο της ΔΕΘ…

Παραδοσιακά η ομιλία του εκάστοτε Πρωθυπουργού της χώρας στη ΔΕΘ, συνοδεύεται κι από ένα πακέτο παροχών που αφορούν τον επερχόμενο – κατά κάνονα – δύσκολο χειμώνα.

Εν αναμονή της φετινής ομιλίας του Πρωθυπουργού, λοιπόν, αλιεύσαμε και σας παρουσιάζουμε τα βασικά μέτρα – ελαφρύνσεις που πρόκειται να εξαγγείλει σε λίγες μέρες από το βήμα της Έκθεσης:

1. Fuel Pass 3 για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου: Θα υπάρξει δηλαδή και τρίτος κύκλος, μετά το Fuel Pass 2 και τη χορήγηση του νέου επιδόματος βενζίνης που φθάνει τα 100 ευρώ συνολικά για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

2. Power Pass 3 υπό προϋποθέσεις: Στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου ήταν τρίτος κύκλος να μην υπάρξει, αφού από τις αρχές Αυγούστου «εξαφανίστηκε» η ρήτρα αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια του ρεύματος, ενώ τέθηκε και πλαφόν 5 ευρώ στο πάγιο των λογαριασμών.

Όμως, μετά τις τελευταίες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, είναι πλέον στις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου να συγκρατηθούν περαιτέρω οι τιμές στα τιμολόγια ρεύματος, λόγος για τον οποίον, εάν καταστεί αναγκαίο, λόγω κυρίως διεθνών εξελίξεων, θα υπάρξουν και νέες παρεμβάσεις υπό τη μορφή επιδοτήσεων.

4. Αύξηση επιδόματος θέρμανσης: Όλα συνηγορούν ότι το κονδύλι για την περίοδο 2022 – 2023 θα είναι αυξημένο, με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Το σχέδιο φυσικά, το οποίο επεξεργάζονται προς το παρόν στο υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπει νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία ίσως είναι διευρυμένα σε σχέση με τα ισχύοντα.

5. Νέα «επιταγή ακρίβειας»: Στα σχέδια του πρωθυπουργικού γραφείου βρίσκεται και η δεύτερη «επιταγή ακρίβειας», ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ, που θα δοθεί το φθινόπωρο.

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχει και μια σειρά μέτρων που αφορά στο έτος 2023 και που έχουν ήδη “κλειδώσει”:

1. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Μέτρο που αποτελεί κυβερνητική δέσμευση και κοστίζει περίπου 470 εκατ. ευρώ. Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αφορά όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

2. Αύξηση των συντάξεων για εκείνους που δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%. Η αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα ανέλθει στο άθροισμα του 50% της ετήσιας μεταβολής του ΑΕΠ το 2022, αλλά και του 50% της ετήσιας μεταβολής του πληθωρισμού το 2022.

3. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 751 ευρώ, από 713 ευρώ σήμερα, δηλαδή η ονομαστική αύξηση αναμένεται να είναι 5,5%.