Επίδομα Θέρμανσης ενόψει…

Η πλατφόρμα myΘέρμανση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα myΘέρμανση θα ανοίξει έως τα μέσα Νοεμβρίου για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να ακολουθήσει το περσινό μοντέλο για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους. Δηλαδή, τα νοικοκυριά που θα αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης μετά τις 14 Οκτωβρίου και είχαν λάβει και πέρυσι το επίδομα θα εισπράξουν ως προκαταβολή το ποσό του επιδόματος που τους χορηγήθηκε για την περίοδο 2021-2022 και τα Χριστούγεννα θα λάβουν το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος που δικαιούνται και θα πληρωθούν και οι νέοι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης.

Τα «μυστικά» του επιδόματος θέρμανσης

Με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα καθορίζονται μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Κριτήριο εισοδήματος. Το όριο εισοδήματος για τον άγαμο αυξάνεται από 14.000 σε 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, το όριο αυξάνεται από τις 20.000 στις 24.000 ευρώ. Επίσης, για κάθε μονογονεϊκή οικογένεια, το βασικό όριο χωρίς την προσαύξηση λόγω τέκνου ή τέκνων θα διαμορφωθεί στις 26.000 ευρώ. Η προσαύξηση των ορίων για κάθε εξαρτώμενο τέκνο παραμένει στις 3.000 ευρώ.

3. Βάση υπολογισμού. Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης αυξάνεται από τα 300 στα 350 ευρώ. Το ποσό της βάσης υπολογισμού πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας», και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος, όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με το συντελεστή επιδότησης, προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%.

4. Διπλάσιο επίδομα. Για όσους δικαιούχους δεν χρησιμοποιήσουν το φετινό χειμώνα ηλεκτρικό ρεύμα ή φυσικό αέριο για να ζεστάνουν την κατοικία τους και στραφούν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ.), πλην φυσικού αερίου, η βάση υπολογισμού θα λάβουν διπλάσιο ποσό επιδόματος θέρμανσης. Διπλάσιο επίδομα θα λάβουν και όσοι δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα λόγω της αύξησης των εισοδηματικών ορίων.

6. Η αίτηση. Στην αίτηση που θα υποβάλλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος στην πλατφόρμα myΘέρμανση θα πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση τα εξής στοιχεία:

– ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης, το ονοματεπώνυμό του

– ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του