Έλεγχος ΙΚΑ, ή αλλιώς… “μπαμ & κάτω”!

Από τον Ιάκωβο Γκούμα

Διευθύνοντα  Σύμβουλο CompuTax Α.Ε.

Έλεγχος ΙΚΑ

Είχα αναφερθεί και στο παρελθόν στην Απαράδεκτη λογική και στην Άθλια εφαρμογή της Εξουσίας των Δημοσίων Υπαλλήλων Ελεγκτών.

Πριν από λίγο καιρό, όχι περισσότερο από ένα 2μηνο , έλεγχος για Ανασφάλιστη Εργασία, βρήκε ως εργαζόμενη καθαρίστρια σε καφέ 20 τ.μ., την μητέρα του Μισθωτού που είχε βάρδια στο καφέ και ενώ καθόταν έξω από το καφέ και μίλαγε με τον γιό της, έχυσε τον καφέ και πήρε από μέσα, ένα κομμάτι χαρτί και καθάρισε την ζημιά… Οι άγρυπνοι φρουροί της Ανασφάλιστης Εργασίας, πετάχτηκαν και ασκώντας ψυχολογική πίεση στην μητέρα την έβαλαν να υπογράψει ότι καθάριζε… άρα εργαζόταν ως καθαρίστρια…

Πρόστιμο λοιπόν 10.000 ευρώ με αποτέλεσμα ο Ιδιοκτήτης να κλείσει την επιχείρηση 2 ημέρες μετά την επιβολή του προστίμου. Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας και όποιος άλλος υπεύθυνος, δεν αντιλαμβάνεται την ουσία του θέματος, που είναι ότι το Δημόσιο Οφείλει να έχει διαδικασίες και να είναι Δίκαιο απέναντι σε όλους τους Πολίτες.

Τώρα θα μου πείτε, περσινά ξινά σταφύλια. Όμως δεν είναι έτσι.

Έλεγχος Ανασφάλιστης Εργασίας, λοιπόν και σε Πρακτορείο ΟΠΑΠ: Στο τέλος της βάρδιας, ο σύντροφος της εργαζόμενης που έχει μείνει τελευταία να κλείσει το μαγαζί, αδειάζει ένα καλαθάκι με χαρτιά και μπαίνει ο Έλεγχος και βάζει τον φίλο της κοπελιάς να υπογράψει ότι τον βρήκαν να καθαρίζει και φυσικά γράφουν Πρόστιμο που φυσικά κοστίζει 10000 ευρώ. Ειδικά οι Πράκτορες τους οποίους γνωρίζω πολύ καλά από πλευρά Δραστηριότητας, να προσέχουν:

Τους πελάτες τους, που έχουν την άνεση να φτιάχνουν τον καφέ τους
Τους Πελάτες φίλους που στο κλείσιμο βοηθάνε να «μαζέψουν» το μαγαζί
Τους Πελάτες που μπαίνουν πίσω από τον πάγκο, γιατί ο υπεύθυνος βάρδιας πετάχτηκε σε μια δουλίτσα και επιστρέφει…

Οι ίδιοι μπορούν να σκεφτούν πολλές περισσότερες περιπτώσεις, που οι πελάτες τους ή φίλοι τους κατά την λογική των ελεγκτών μπορεί να θεωρηθούν Ανασφάλιστοι Εργαζόμενοι, ειδικά όταν οι ίδιοι απουσιάζουν.

Ως προς τους Ιδιοκτήτες Επιχειρήσεων έχω να επισημάνω το εξής:

Κανείς μα κανείς Πελάτης ή Φίλος να μην Υπογράψει κανένα χαρτί κανενός Ελέγχου Ανασφάλιστης Εργασίας, απουσία η παρουσία του Ιδιοκτήτη, γιατί υπογράφει την καταβολή προστίμου 10.000 €, που βγαίνουν με αίμα.

Ως προς τα Συνεργεία Ελέγχου Ανασφάλιστης Εργασίας έχω να επισημάνω τα εξής:

Θέλω να μάθω αν ο Ιδιοκτήτης είναι παρών θα έχετε το ίδιο Θράσος και θα ασκήσετε την ίδια Εξουσία στους Ανίδεους, που τους βάζετε και υπογράφουν ότι καθάριζαν ??

Δεν κάνει σε κανέναν Υπεύθυνο εντύπωση ότι όλοι αυτοί που γράφετε, είναι Ανασφάλιστοι Καθαριστές ??

Τέλος φαντάζομαι να είναι αντιληπτό ότι, στην Δημόσια Διοίκηση, ο ΜΗ σεβασμός και το Άδικο της Συμπεριφοράς των Ελεγκτικών Οργάνων, θα δημιουργήσει καταστάσεις ανεξέλεγκτες, με τους Ελεγκτές να παραπονούνται για τον τρόπο αντιμετώπισης των Επιχειρηματιών, ενώ την ίδια ώρα αδιαφορούν για την δική τους απαράδεκτη Συμπεριφορά.

Το περιστατικό που με ώθησε να ξανά ασχοληθώ με το θέμα του Ελέγχου της Ανασφάλιστης Εργασίας είναι πραγματικό…

Καλή Υπομονή, Καλή Δύναμη και τα μάτια σας Δεκατέσσερα…