Διευκρινήσεις ΑΑΔΕ περί συμψηφισμού ΦΠΑ

Από τον Κωνσταντίνο Κλήμη

Υπεύθυνο Τμήματος ΦΠΑ 

CompuTax

 

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, παρέχει διευκρινήσεις αναφορικά με τη διαδικασία του συμψηφισμού με μελλοντικές οφειλές του 25% ΦΠΑ Μαρτίου και Α΄ τριμήνου 2020. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

“Ήδη, στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση των 160.740 δικαιούχων επιχειρήσεων, στο myTaxisNet, έχουν αναρτηθεί τα ποσά προς συμψηφισμό 25% του ΦΠΑ με οφειλές, που έχουν καταληκτική ημερομηνία καταβολής μετά την 1η Ιουνίου 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι ο συμψηφισμός με οφειλές από δόσεις ρυθμίσεων Ιουνίου και επόμενων
μηνών είναι εφικτός, εφόσον οι δικαιούχοι έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους από δόσεις μέχρι
και τον Μάιο 2020.

Ειδικά για τον έγκαιρο συμψηφισμό του ΦΠΑ με οφειλές ΦΠΑ Απριλίου, για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δήλωσης στις 29 Μαΐου, και με οφειλές από παρακρατούμενους φόρους, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ολοκληρώθηκε την 1η Ιουνίου, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτημα συμψηφισμού μέσω email στη ΔΟΥ τους, μέχρι και την Τετάρτη, 17 Ιουνίου. Εφόσον έχουν ήδη υποβάλει αίτημα συμψηφισμού με τις οφειλές αυτές, ΔΕΝ απαιτείται νέο  αίτημα.

Σε περίπτωση μη υποβολής του παραπάνω αιτήματος, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό, με οφειλές, που έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής μετά την 1η Ιουνίου 2020.

Σε κάθε περίπτωση, οι δικαιούχοι θα δουν τον συμψηφισμό και το αποτέλεσμά του στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του myTaxisNet.”

Η πραγματικότητα

Αρκετοί ήταν αυτοί που κατάφεραν, δελεασμένοι από την έκπτωση 25%, να πληρώσουν το 75% των ρυθμισμένων ή άλλων οφειλών τους ή να καταβάλουν το 100% του ΦΠΑ με την σκέψη ότι το 25% αυτού θα αφαιρεθεί από τις υποχρεώσεις τους τον επόμενο μήνα.

Παρότι έχει περάσει ένας μήνας από τις πληρωμές τους, τα υπόλοιπα των ρυθμίσεών τους στο taxisnet δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί, ενώ αναμένεται νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την περαιτέρω έκπτωση για τον μήνα Μάιο και αν θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρη η δόση και να υπάρξει μελλοντικός συμψηφισμός, ή το 75% αυτής.

Για τον συμψηφισμό του 25% του ΦΠΑ, που πληρώθηκε ολόκληρος εμπρόθεσμα, παρότι η ΑΑΔΕ με εγκύκλιό της έχει ορίσει την προβλεπόμενη διαδικασία (αποστολή αιτήματος με email ή αυτόματο συμψηφισμό από το taxisnet) οι υπάλληλοι των τμημάτων εσόδων δηλώνουν πλήρη άγνοια τόσο για την παραλαβή των αιτημάτων όσο και για τη διεκπεραίωσή τους, δεν υποδεικνύουν το email στο οποίο θα πρέπει να σταλούν τα εν λόγω αιτήματα και συνιστούν στους φορολογούμενους να συνεχίσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους στο ακέραιο μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Επομένως, το τοπίο παραμένει θολό και είμαστε εν αναμονή.